Når et anpartsselskab finansierer et lån til en anpartshaver eller anden nærtstående relation, betegnes det som et anpartshaverlån. Det er i den forbindelse vigtigt som anpartshaver at være opmærksom på, at lånet sker i overensstemmelse med loven.
Skatterådet har for nylig i to bindende svar fastslået, at udlån af selskabets midler til hovedanpartshaverens søster eller bror skal anses for at være et ulovligt anpartshaverlån, selvom det skulle ydes på markedsmæssige vilkår. De bindende svar er offentliggjort under SKM2024.14.SR og SKM2024.15.SR.
Skatterådet begrundede afgørelserne med, at lånene alene måtte anses for at blive ydet i kraft af eneanpartshaverens personlige relation til sin søster eller bror og dermed indirekte for at blive ydet til eneanpartshaveren. I Skatterådets afgørelser blev der lagt vægt på en Højesteretsdom fra 2023, hvor Højesteret anså et lån mellem selskab og hovedanpartshaverens ikke-samboende kæreste for have passeret hovedanpartshaverens økonomi og dermed for også at være ydet indirekte til vedkommende. Dommen er offentliggjort under SKM2023.273.HR.
Risikoen for at der ydes et ulovligt anpartshaverlån opstår typisk i selskaber, hvor der alene er én anpartshaver. Det kan fx ske, hvis firmakreditkortet anvendes til private udgifter, eller hvis selskabets midler udlånes til familiemedlemmer.
Bliver et lån anset for at være et ulovligt anpartshaverlån, er konsekvensen den, at det enten skal beskattes som løn eller udbytte hos anpartshaveren. En indfrielse af lånet ophæver ikke beskatningen og vil blot medføre, at samme beløb beskattes to gange, og det er et krav, at det ulovlige anpartshaverlån forrentes med en betydelig rente (13,75 % for 1. halvår 2024). Der er forskellige skatteretlige og selskabsretlige forhold, som skal opfyldes, hvis dobbeltbeskatning skal undgås. Disse forhold omtales ikke nærmere her.
Hos PwC står vi altid til rådighed for sparring og rådgivning omkring påtænkte dispositioner fra fx et selskab og en hovedanpartshaver.
Marc Tinggaard Frydendal