Stigende bekymring for cyberkriminalitet i dansk erhvervsliv

Cybercrime Survey 2022

Der er fortsat et højt antal af cyberangreb i dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor. Flere end 6 ud af 10 erhvervsledere og it-fagfolk er mere bekymrede for cyberangreb i dag end for blot et år siden, og et stort flertal peger på Ruslands invasion i Ukraine som årsag til den stigende bekymring. Det påvirker virksomhedernes aktiviteter og investeringer inden for cybersikkerhed de kommende 12 måneder.

Download rapport Se webcast

51 %

Har været ramt af mindst en cyberhændelse i løbet af de seneste 12 måneder

63 %

Er i dag mere bekymret for cybertruslen end for 12 måneder siden

73 %

Siger, at deres øgede bekymring er relateret til konflikten mellem Rusland og Vesten

72 %

Af de større virksomheder vil øge cybersikkerhedsbudgettet inden for de næste 12 måneder

Ruslands invasion har øget bekymringen for cyberangreb

Ruslands invasion af Ukraine har skabt et fornyet trusselsbillede i Vesten, og det øgede trusselsniveau afspejler sig i CXO’ernes og it-fagfolkenes bekymring for cyberkriminalitet. 63 % af CXO’erne og it-fagfolkene i dansk erhvervsliv og i den offentlige sektor er mere bekymrede for cybertruslen, end de var for 12 måneder siden. Stigningen i andelen af CXO’er og it-fagfolk, der bekymrer sig om cybertruslen, skyldes i overvejende grad konflikten mellem Rusland og Vesten. Således svarer hele 73 %, at deres bekymring i nogen eller i høj grad er relateret til den verserende konflikt. Som en direkte følge heraf har 47 % planlagt eller implementeret nye sikkerheds tiltag, og i den offentlige sektor er det mere end 6 ud af 10.

"Det er afgørende, at man formår at isolere og begrænse hændelserne, så de forretningskritiske systemer ikke falder som dominobrikker med uoverskuelige forretningsmæssige tab til følge."

Mads Nørgaard Madsen, Partner og leder af Technology & Security, PwC

Truslen fra hacktivister er steget væsentligt

Det er fortsat organiserede kriminelle, der topper listen over virksomhedernes største trusler mod cybersikkerheden. I år er der desuden væsentligt flere danske virksomheder end sidste år, der regner hacktivisme blandt de største trusler. I 2022 vurderer 47 % af CXO’erne og it-fagfolkene, at hacktivister udgør en af de største trusler, hvilket er en stigning på 11 %-point i forhold til sidste år. Udviklingen stemmer overens med Center for Cybersikkerheds CFS) opjustering af truslen fra cyberaktivisme mod danske virksomheder fra lav til middel i sommeren 2022. Ifølge CFCS' trusselsvurdering er det muligt, at fx pro-russiske hackere vil gå efter mål i Danmark. Dette er en ændring sammenlignet med de seneste år, hvor man ikke har vurderet, at cyberaktivister kunne have til hensigt at ramme danske mål.

Vidste du, at det er fjerde år i træk, at mere end hver anden virksomhed har været ramt af mindst én cyberhændelse?

Phishingangreb topper listen over hændelser

Undersøgelsen viser, at langt størstedelen af dem, der har været ramt af en sikkerhedshændelse, har været udsat for et phishingangreb i løbet af de seneste 12 måneder. Det gælder hele 76 % af dem, der har været ramt.

Vi ser desuden, at et flertal forventer at øge investeringerne inden for cyber- og informationssikkerhed. 59 % svarer, at virksomhedens cyber- og informationssikkerhedsbudget forventes at vokse inden for de næste 12 måneder, og særligt i de større private virksomheder forventer man at øge sikkerhedsbudgettet. Her forventer 72 % at øge budgettet inden for de næste 12 måneder.

Få adgang til den fulde rapport

Flere end 500 CXO’er og fagfolk har deltaget i PwC's Cybercrime Survey 2022 og givet deres vurdering af det aktuelle niveau inden for it- og cybersikkerhed i dansk erhvervsliv. I rapporten får du bl.a. opdateret indsigt i de forskellige sektorers største trusler, hændelsestyper samt de tiltag og investeringer, virksomhederne prioriterer for at imødegå risici og leve op til nye krav:

Rapporten gør dig klogere på:

  • Hændelsesniveauet i dansk erhvervsliv
  • Nye bekymringer og tiltag i lyset af Ukraine-krigen
  • Udfordringer og tendenser på tværs af sektorer
  • Virksomhedernes største investeringer 
  • Anbefalinger til at forebygge og mitigere cyberangreb.

Cybercrime Survey 2022 er lavet i samarbejde med:

Kontakt os

Mads Nørgaard Madsen

Mads Nørgaard Madsen

Partner, Head of Consulting, Direktør, PwC Denmark

Tlf: 2811 1592

Jørgen Sørensen

Jørgen Sørensen

Partner, Head of Data Factory & Responsible AI, PwC Denmark

Tlf: 2494 5254

Christian Kjær

Christian Kjær

Partner, Technology & Security, PwC Denmark

Tlf: 3945 3282

Anders  Balslev

Anders Balslev

Director, Technology & Security, PwC Denmark

Tlf: 3093 4549

Følg PwC