{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Alm. Brand har siden 2019, hvor Rasmus Werner Nielsen overtog CEO-rollen, undergået en omfattende forandring. Bank- og pensionsforretningen er frasolgt, og fokus er nu alene rettet mod skadeforsikring. Der er i 2022 gennemført et køb af Codan i Danmark, der med et gjorde Alm. Brand til landets næststørste forsikringsselskab. Nu pågår en større integrationsopgave, der både omfatter kultur, organisation og systemer.
Vi møder en veloplagt CEO, der tager imod os på sit imponerende kontor med en skøn udsigt over Langelinie i København. Rasmus Werner Nielsen er klar til at fortælle om den rejse, Alm. Brand har gennemgået, siden han blev udnævnt til CEO. “Opgaven var klar fra bestyrelsens side. Alm. Brand-koncernen skulle moderniseres og tilbage til fordums styrke,” indleder Rasmus Werner Nielsen.
Rasmus Werner Nielsen satte hurtigt sit ledelsesteam, og så arbejdede de i døgndrift på at lægge en plan. Det blev hurtigt tydeligt, at forretningen skulle fokusere på skadeforsikring frem for som hidtil at favne både skadeforsikring, pension og bank.
Banken var efter nogle vanskelige år et sted, hvor de tjente penge, men der var udfordringer med stigende regulering inden for de tre forretningsområder. Rasmus Werner Nielsen fortæller: “Vi brugte i ledelsen alt for meget tid på at diskutere og løse regulatoriske problemer frem for at have fokus på at udvikle og optimere forretningen. Det var meget drænende for energiniveauet i rummet.”
Beslutningen blev truffet. Der skulle fokuseres på skadeforsikring, og den 1. oktober 2020 blev der indgået aftale med Sydbank om overdragelse af bankforretningen. Der blev samtidig indgået et strategisk samarbejde, hvor Alm. Brand fik mulighed for at tilbyde forsikringsprodukter til Sydbanks ca. 450.000 kunder.
Præcist et år efter – den 1. oktober 2021 – indgik Alm. Brand aftale om salg af Pensionsselskabet til Nordic I&P. Også her er der indgået en samarbejdsaftale.
Imellem de to frasalg havde Tryg A/S den 5. november 2020 annonceret, at de sammen med Intact havde afgivet bud på overtagelse af RSA, hvor Tryg havde fokus på Skandinavien og skulle erhverve Trygg-Hansa, Codan Norge og delt ejerskab af Codan Danmark. Det var ifølge Rasmus Werner Nielsen sandsynligt, at Tryg på grund af konkurrencelovgivningen ikke kunne få lov til at overtage Codan i Danmark, og hos Alm. Brand så ledelsen straks muligheden for med et slag at blive Danmarks næststørste skadeforsikringsselskab. Men det er jo lettere sagt end gjort.
“Vi gik all-in på at sikre, at vi udnyttede denne unikke chance. Vi stod reelt set i den situation, at vi med et opkøb kunne blive det næststørste forsikringsselskab mens vi, hvis det ikke lykkedes, ville have svært ved at flytte vores markedsposition med risiko for på sigt at blive for små til at være interessant som børsnoteret selskab. Der var heldigvis fuld opbakning til planen, velvidende at det ville blive svært,” fortæller Rasmus Werner Nielsen.
Han fortsætter: “Vi ville købe en virksomhed, der var større end os selv, og vi havde ikke pengene til det. Så vi skulle gennemføre en kapitalrejsning. Vores hovedaktionær havde ikke tilstrækkeligt med midler til at kunne gå med og forsvare sin ejerandel på 58 % og skulle derfor udvandes og ville komme under 50 % ejerskab. Det var vanskelige og intense drøftelser, men der blev opbakning, og arbejdet med bud på Codan og kapitalrejsning kunne gå i gang.”
Allerede på det tidspunkt havde ledelsen arbejdet indgående med projektet, og Rasmus Werner Nielsen husker julen 2020 som meget intens, hvor der stort set blev arbejdet hele tiden. Samtidigt med dette projekt var der nemlig en omfattende ændring af organisationen i gang, så der igen kom fokus på vækst i skadeforsikringsforretningen. Alt dette sker samtidigt med COVID-19.
“Det var egentlig meget godt, at vi i den tid ikke var så mange mennesker på kontoret, så de mange drøftelser og møder i den snævre kreds ikke kom til at give undren i organisationen,” fortæller Rasmus Werner Nielsen.
Den 11. juni 2021 kunne Alm. Brand offentliggøre, at de havde indgået aftale med Intact og Tryg om køb af Codans danske forretning for en pris svarende til 12,6 milliarder kr.
Rasmus Werner Nielsen udtalte dengang: “Alm. Brand og Codan DK er et perfekt match. Vi skaber Danmarks næststørste skadeforsikringsselskab og samler det bedste fra begge selskaber ét sted. Med aftalen forener vi to velrenommerede danske forsikringsselskaber og bliver én stor, stærk dansk forsikringskoncern med mere end 700.000 kunder og en klar ambition om at levere markedets bedste løsninger til kunderne. Vi ser frem til at bygge videre på de to selskabers stærke traditioner i en endnu mere konkurrencedygtig virksomhed, hvor vi vil gå forrest i udviklingen af de bedste forsikringsprodukter, skabe nye muligheder og opgaver for vores dygtige medarbejdere samt yderligere øge værdiskabelsen for vores aktionærer gennem solide stordriftsfordele og vores styrkede markedsposition.”
Aftalen var betinget af myndighedernes godkendelse, og overtagelsestidspunktet afhang ligeledes af, at Trygg-Hansa og Codan Norge skulle udskilles af Codan-koncernen. Den endelige godkendelse kom i hus den 27. april 2022, og handlen kunne derfor gennemføres den 2. maj 2022.
Et vigtigt element var naturligvis at gennemføre kapitalrejsningen på fornuftige vilkår. Da aftalen blev indgået, blev Alm. Brand mødt med kommentarer om, at prisen for Codan var for høj. Det gjorde naturligvis ikke arbejdet med kapitalrejsningen lettere, men ledelsen troede på det og fik god hjælp fra rådgivere i processen. Rasmus Werner Nielsen fortæller om processen:
“Det var helt magisk at se, at der var så stor opbakning fra de danske institutionelle investorer til den case, som vi selvfølgelig troede 100 % på – og stadig gør i dag. Det er et rigtig godt udgangspunkt for det arbejde, som vi er i gang med for at udbrede kendskabet til casen hos de udenlandske investorer. Forud for kapitalrejsningen udbød vores hovedaktionær aktier til salg. At de blev overtegnet fire gange, ser jeg som en blåstempling af vores projekt, hvilket jeg var meget stolt af.”
Den 30. november 2021 kunne Alm. Brand offentliggøre resultatet af aktieemissionen, og Rasmus Werner Nielsen udtalte dengang: “Aktieemissionen har været meget vellykket, og vores aktionærer har samlet betroet os med 10,5 milliarder kr. i ny kapital til at gennemføre opkøbet af Codans danske forretning. Vores vision om det nye og større Alm. Brand har mødt stærk opbakning fra både eksisterende og nye aktionærer, og med den succesfulde emission er vi nu et skridt tættere på at realisere planerne om at forene de to virksomheder i ét skarpt fokuseret skadeforsikringsselskab til gavn for kunder, medarbejdere, samarbejdspartnere og aktionærer.”
Alm. Brand var på plads med kapitalen, og ledelsen var klar. Udover arbejdet med at gennemføre den nødvendige kapitalrejsning havde ledelsen efter offentliggørelsen af købet arbejdet indgående med at forberede den nye organisation, så det rigtige ledelsesteam var klar til at blive kommunikeret, når godkendelsen forelå, og handlen kunne realiseres.
“Branchen er jo relativt lille, så vi havde allerede en del ansatte i Alm. Brand med godt kendskab til Codan,” fortæller Rasmus Werner Nielsen, og fortsætter: “Jeg er af den opfattelse, at grundig forberedelse er helt afgørende for at skabe succes og ro i den samlede organisation. Jeg ville være klar til at melde den nye koncernledelse ud på overtagelsesdagen, men også mere end det. Vi ville syv dage efter overtagelsen melde Top 50 lederne ud i vores organisation, så der var travlt op til udmeldingen. Men det gav den ro, jeg havde håbet på. Alle vidste efter den udmelding, hvem der var deres leder.”
Udover dette havde ledelsen et ønske om hurtigt at fjerne usikkerheden for den enkelte medarbejder. Der skulle reduceres i dobbeltfunktioner, og derfor blev der lagt en plan, så ledelsen i midten i juni – seks uger efter overtagelsen og inden sommerferien kunne melde ud, at der blev nedlagt 130 stillinger og skulle siges farvel til 90 kolleger.
“Det var vigtigt for mig at få det meldt ud, så alle inden ferien kendte til deres egen situation. Det, synes jeg, er ordentligt. Herudover besluttede vi at flytte rundt på 1.800 ud af koncernens 2.300 medarbejdere. Vi har flyttet rundt på den måde, at vi har et samlet center med fokus på salg og kundebetjening i Codanhus, mens koncernfunktionerne m.v. er samlet på Midtermolen. Det har ledelsesmæssigt været hårdt arbejde at komme hertil allerede nu, men det har givet ro, og vores medarbejdertilfredshedsmålinger er også positive, hvilket er rigtig godt og nødvendigt.”
Rasmus Werner Nielsen er naturligvis klar over, at der fortsat udestår meget arbejde for, at alle medarbejdere fungerer som en samlet enhed, der arbejder mod et fælles mål. Men han er overbevist om, at en flad ledelsesstruktur er vejen til succes. Med opdelingen i otte forretningsområder, der alle er repræsenteret i en otte-personers koncernledelse, er han sikker på, at alle de dygtige medarbejdere i virksomheden vil tage ansvar og til stadighed udvikle sig og blive bedre.
Et af de store spørgsmål har været kulturforskellene mellem Alm. Brand og Codan. Codan var en del af RSA med central styring og omfattende rapportering. Rapporteringen, der skulle leveres til RSA, var vel tre-fire gange så meget, som var nødvendigt i Alm. Brand. Nu skal kræfterne i stedet bruges på at tænke muligheder for at udvikle og forbedre forretningen. Rasmus Werner Nielsen supplerer: “Vi kan allerede se, at der er frigivet meget energi i organisationen, hvilket er meget positivt. Så skal energien kanaliseres de rigtige steder hen, og det arbejder vi på. Der vil naturligvis være medarbejdere, som var mere tiltrukket af den tidligere ledelsesform, men der er plads til alle, så det skal vi også løse. Det væsentligste for mig er at skabe et miljø, hvor der er kort afstand mellem den enkelte medarbejder, kunderne og ledelsen, og hvor den korte afstand bruges til at have et tillidsbaseret miljø, hvor vi tør tale om, hvor skoen trykker, og så løse problemerne.”
Som nævnt var der store forskelle i omfanget af rapportering imellem Alm. Brand og Codan. Det giver sig selv, at koncernledelsen i Alm. Brand Group har brug for data om virksomheden for at kunne levere de lovede resultater herunder synergier af transaktionen.
En ting er at få organisationen til at fungere godt og effektivt. En anden ting er, at det er en meget stor opgave med at få sammenlagt systemer og optimere data. Både Alm. Brand og Codan anvender begge systemet TIA, men opsætningen af systemerne er forskellige. Systemerne, der føder data ind i TIA, er også meget forskellige, så det er en stor opgave, der venter. Samtidig er Alm. Brand i gang med at udskille data og systemer fra den frasolgte pensionsaktivitet, og Codan skal også udskille data og systemer, som anvendes af Trygg-Hansa og Codan Norge, der nu ejes af Tryg. Opgaven er også her meget omfattende og kompleks.
Rasmus Werner Nielsen fortæller: “Selvom det er min natur meget imod, så er det vigtigt at have tålmodighed på dette område. Der er ikke en let og hurtig løsning på denne opgave, men vi må arbejde fokuseret på at finde de rigtige løsninger,” og fortsætter: “Men nu er det jo ikke alene store systemændringer, vi skal have fokus på. Vi er i gang med og skal fortsætte med at optimere vores processer. Fra det helt lavpraktiske – telefonsamtalen med kunden. Hvordan sikrer vi, at vi giver den bedste service, som måske kan afdække nye behov til, hvordan får vi optimeret og udnyttet vores nye store indkøbskraft, så vi får realiseret de lovede synergier. Og det arbejde skal der være fuldt fokus på både i går og i morgen.”
Efter nogle år, hvor koncernledelsen dybest set har haft fokus på køb og salg af virksomheder, er fokus nu rettet mod udviklingen og driften af kerneforretningen, så er der fortsat rigeligt med spændende opgaver at tage fat på for den ivrige og driftige topchef og hele ledelsesteamet hos Alm. Brand Group.
“Det er nu vores opgave som koncernledelse at skabe en fælles koncern, hvor ledelsen går forrest og udviser tillid og handlekraft. Vi har i ledelsen stort set været i M&A-mode siden 2019, og nu skal vi i drift-mode. Det kræver en anden tilgang, og vi skal til at tænke mere langsigtet og erkende, at forandringer skabes over tid – men jeg vil fortsat kræve af mig selv og mit ledelsesteam, at vi hver dag møder ind for at gøre en forskel. Vi har så mange gode ting fra begge virksomheder og fra vores vores fire brands Alm. Brand, Codan, Privatsikring og Erhvervssikring. Det har jeg en stor tro på, og vi er klar til at arbejde videre, så vi kan blive den førende og foretrukne danske skadeforsikringsvirksomhed,” afslutter Rasmus Werner Nielsen.