{{item.title}}
{{item.text}}
{{item.title}}
{{item.text}}
Samarbejdet med – og valg af – ekstern revision afhænger af:
Kemien mellem revisor, bestyrelse og direktion
Revisionsfirmaets erfaring med revision af og erklæringsopgaver om bæredygtighedsrapportering for tilsvarende virksomheder
Revisionsfirmaets kvalitet
Revisionsfirmaets evne til at forstå virksomheden og branchen og deres anvendelse heraf til en effektiv revision og erklæringsopgave om bæredygtighedsrapportering samt god sparring.
Bestyrelsens kontakt til ekstern revision afhænger af, om der er etableret et selvstændigt revisionsudvalg. I sådanne situationer vil det være revisionsudvalget, der har hovedparten af den løbende kontakt til den eksterne revision (efterfølgende bruges udtrykket ”bestyrelsen”, som også kan dække over et revisionsudvalg). Uanset om der er etableret et revisionsudvalg, er det den samlede bestyrelse, der er ansvarlig for selskabets årsrapport og de øvrige opgaver, bestyrelsen måtte uddelegere til udvalget.
For at få mest værdi af den udførte revision, er det vigtigt, at der etableres et godt samarbejde med ekstern revision.
Revisor er offentlighedens tillidsrepræsentant ved revisionen af årsrapporten og sparringspartner for virksomhedens bestyrelse og daglige ledelse. Revisors arbejde er en værdiskabende faktor for selskabet og for bestyrelsens arbejde.
Rollen som offentlighedens tillidsrepræsentant indebærer, at revisionen skal udføres i overensstemmelse med god revisionsskik, hvilket bl.a. betyder, at revisor skal udvise professionel skepsis, integritet, objektivitet, fortrolighed, professionel adfærd og fornøden omhu ved udførelse af revisionen.
I vurderingen af om revisor har den fornødne uafhængighed, bør bestyrelsen bede revisor redegøre for, hvordan en række elementer håndteres, herunder bl.a. retningslinjer for partnerrotation og levering af ikke-revisionsydelser samt håndtering af ansattes finansielle eller personlige relationer til selskabet. Det er vigtigt for bestyrelsen, at revisor har den fornødne erfaring med erklæring om bæredygtighedsrapportering.
Det er endvidere vigtigt, at der eksisterer et åbent, tillidsfuldt og professionelt forhold mellem direktionen, bestyrelsen og selskabets eksterne revisor.
Et andet vigtigt element i vurderingen af den eksterne revision er en vurdering af omfanget og effektiviteten af revisionsfirmaets kvalitetsstyringssystem. Bestyrelsen behøver ikke i detaljer at forstå og kende omfanget af revisionsfirmaets kvalitetsstyringssystem. Fokus bør være på, hvorvidt revisionsfirmaet lever op til gældende revisionsstandarder for kvalitetsstyring.
Dette undersøges i relation til resultater fra Erhvervsstyrelsens kvalitetskontrol af revisionsfirmaet samt indsigt i mængden og arten af eventuelle sager om dårlig kvalitet anlagt af kunder eller andre interessenter.
Revisionsfirmaets kvalitet bør tillægges vægt i bestyrelsens beslutning om genvalg af nuværende revisionsfirma eller valg af et nyt revisionsfirma.
Revisor skal udarbejde en årlig plan for revisionen af årsrapporten og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering. Bestyrelsen præsenteres for planen, så de kan udfordre den og eventuelt komme med yderligere ønsker til årets revision af årsrapporten og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering, fx til et bestemt tema eller til at der sættes særligt fokus på en eller flere bestemte enheder i eksempelvis særligt risikofyldte lande.
Her er oplistet en række spørgsmål som inspiration til bestyrelsernes gennemgang af planen for revisionen af årsrapporten og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering:
Hvilke risici er identificeret, og hvordan er disse indarbejdet i planen?
Hvordan vil en ændring i selskabets organisering, eksempelvis et opkøb, blive håndteret i revisionen af årsrapporten og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering?
Hvordan er væsentlighedsniveauet fastsat, og hvordan påvirker det strategien?
Hvilket arbejde planlægges udført i forhold til selskabets it-systemer?
Hvilke datterselskaber revideres eller reviewes og hvorfor?
Hvordan er revisionsfirmaets kvalitet? Har revisionsvirksomheden modtaget kritiske bemærkninger i den eksterne kvalitetskontrol?
Hvordan håndteres samarbejdet med en eventuel intern revision?
Involveres andre revisionsfirmaer i revisionen af årsrapporten og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering, og hvis ja – hvordan håndteres dette samarbejde?
I figuren nedenfor er der vist et eksempel på, hvordan processen kan se ud i en større organisation. For mindre selskaber er tankegangen den samme, men aktiviteterne er oftest samlet over færre interaktioner. Endeligt er der fra selskab til selskab forskel på opgavefordelingen mellem bestyrelse og direktion, da det afhænger af den konkrete situation.
Måned |
Aktivitet |
Marts |
|
April |
|
|
|
August |
|
September/oktober |
|
November |
|
December |
|
Januar |
|
Februrar |
|
Marts |
|
I forbindelse med udførelsen af revisionen af årsrapporten og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering skal revisor skriftligt afrapportere om det udførte arbejde, og i et forståeligt sprog beskrive særlige forhold om de væsentligste poster i regnskabet og i bæredygtighedsrapporteringen samt forklare tilgangen til revisionen henholdsvis review af disse. Der bør aftales klare retningslinjer for, hvornår kommunikationen går til direktionen, og hvornår kommunikationen skal løftes op til bestyrelsen.
Udover afrapporteringen på den udførte revision og erklæringsopgaven om bæredygtighedsrapportering, bør revisionsudvalget og ledelsen få input og feedback fra ekstern revision på andre områder, som fx forslag om forbedring af forretningsgange og processer i form af bedre kontroller og/eller øget effektivitet. Herunder ekstern revisions brug af dataanalyser og vurdering af økonomifunktionen.
For virksomheder af interesse for offentligheden skal revisor i revisionspåtegningen beskrive de centrale forhold ved revisionen af årsrapporten. I beskrivelsen af de centrale forhold ved revisionen skal revisor bl.a. redegøre for, hvorfor forholdene er anset som de mest betydelige ved revisionen af årsrapporten, og hvordan forholdene er behandlet under revisionen af årsrapporten.
I henhold til Anbefalinger for god Selskabsledelse bør der på minimum et årligt bestyrelsesmøde gøres plads til, at ekstern revision deltager uden direktionen. Her kan bestyrelsen eksempelvis drøfte samarbejdet med direktionen.
Revisionsudvalget skal afgive en indstilling om valg af revisor til bestyrelsen, herunder vedrørende erklæringsopgaven om bæredygtighed. Medmindre det drejer sig om forlængelse af revisionsaftalen, skal indstillingen begrundes og indeholde mindst to valgmuligheder til revisionsopgaven, og revisionsudvalget skal med en begrundelse angive sin præference for én af dem. Revisionsudvalget skal i indstillingen angive, at det ikke er blevet påvirket af tredjepart eller af aftaler med tredjeparter.
Der er krav om rotation af den generalforsamlingsvalgte revisor efter senest ti år, dog med mulighed for forlængelse op til 20 år i alt, hvis der gennemføres et revisionsudbud efter senest ti år. Herefter er der en cooling-off-periode på fire år.
Når valg af revisor skal i udbud, skal revisionsudvalgets indstilling udarbejdes efter en udvælgelsesprocedure tilrettelagt i overensstemmelse med følgende kriterier:
Den reviderede virksomhed er berettiget til at invitere ethvert revisionsfirma til at afgive bud, forudsat revisionsfirmaet ikke er omfattet af tvungen firmarotation, og forudsat at udbudsproceduren ikke udelukker deltagelsen af revisionsfirmaer med en omsætning på under 15 % af det samlede revisionshonorar fra virksomheder af offentlig interesse i det foregående kalenderår.
Den reviderede virksomhed udarbejder udbudsmateriale, som tydeligt skal beskrive den reviderede virksomheds forretning. Udbudsmaterialet skal bl.a. indeholde gennemsigtige og ikke-diskriminerende udvælgelseskriterier, som den reviderede virksomhed skal bruge til at evaluere revisionsfirmaernes tilbud.
Den reviderede virksomhed er berettiget til at fastlægge proceduren og kan forhandle direkte med interesserede bydende i forbindelse med proceduren.
Hvis der er lovgivningsmæssige krav om revisionsfirmaets overholdelse af visse kvalitetsstandarder, skal disse standarder fremgå af udbudsmaterialet.
Den reviderede virksomhed vurderer tilbuddene fra revisionsfirmaer i overensstemmelse med de fastsatte kriterier i udbudsmaterialet. Virksomheden udarbejder en rapport om konklusionerne, som skal godkendes af revisionsudvalget. Den reviderede virksomhed og revisionsudvalget skal tage højde for resultater eller konklusioner i offentliggjorte rapporter om gennemførelse af tilsyn af de bydende revisionsfirmaer.
Den reviderede virksomhed skal på anmodning kunne dokumentere over for Erhvervsstyrelsen, at udvælgelsesproceduren blev udført på en rimelig måde.
Revisionsudvalget er ansvarlig for udvælgelsesproceduren.
Bestyrelsens forslag til valg af revisor på generalforsamlingen skal omfatte indstillingen fra revisionsudvalget med angivelse af præferencen. Hvis forslaget afviger fra revisionsudvalgets præference, skal begrundelsen herfor angives. Bestyrelsen kan ikke foreslå revisionsfirmaer, som ikke har været omfattet af udvælgelsesproceduren.
Det anbefales, at der er klare retningslinjer omkring revisionshonorar, som nedfældes i et aftalebrev, så der er en klar forventningsafstemning.
Bestyrelsen skal vurdere, om revisionshonoraret afspejler kompleksiteten og er markedskonformt. Honoraret bør modsvare den ydelse, selskabet modtager, og bestyrelsen bør derfor sammenholde det foreslåede honorar med udkastet til den aftalte plan for revisionen.
Pris er ikke alt. Det kan være mere vigtigt at bringe andre forhold med ind i vurderingen, fx:
Hvordan er kemien mellem revisor og bestyrelse? Og til direktionen?
Hvad er revisionsteamets kvalifikationer?
Hvordan er revisionsfirmaets kvalitet? Har revisionsvirksomheden modtaget kritiske bemærkninger i den eksterne kvalitetskontrol?
Revisionsteamets evne til at forstå forretningen?
Hvor mange af koncernens selskaber er omfattet af revision?
Revisionsteamets kendskab til branchen og erfaring med bæredygtighedsrapportering?
Revisionsudvalget skal endvidere godkende ekstern revisors levering af andre ydelser end revision. Dette kan gøres ved, at revisionsudvalget vedtager en politik for, hvordan daglig ledelse kan gøre brug af ekstern revisor til ikke-revisionsydelser, herunder hvilke andre ydelser som må leveres. Det er et krav, at revisionsudvalget godkender en politik vedrørende levering af skatte- og værdiansættelsesydelser fra ekstern revisor.
Omfanget af ikke-revisionsydelser, som den generalforsamlingsvalgte revisor kan yde til en revisionskunde, er begrænset til at udgøre 70 % af det samlede revisionshonorar. Begrænsningen på de 70 % skal beregnes som et treårigt gennemsnit af revisionshonoraret på løbende basis. Restriktionen gælder kun de ydelser, som den generalforsamlingsvalgte revisor i Danmark yder til en revisionskunde i forhold til det samlede revisionshonorar til den generalforsamlingsvalgte revisor i Danmark. Ved valg af nyt revisionsfirma gælder begrænsningen på 70 % først i år fire.
De to centrale parametre, som påvirker størrelsen af revisionshonoraret, er timeforbrug og timepris. Disse har vi nærmere præciseret i nedenstående tabel.
Timeforbrug | Timepris |
Varierer betydeligt og afhænger af:
|
Kan også variere betydeligt og afhænger af:
|
En grundig evaluering af den eksterne revisor er afgørende for at opnå den ønskede kvalitet i samarbejdet. I forbindelse med evalueringen bør det vurderes, om udførelsen af revisionen, og kvaliteten af revisors arbejde og kommunikation, møder revisionsudvalgets forventninger. Som en del af vurderingen bør udvalget også overveje revisors uafhængighed, objektivitet og udøvelse af professionel skepsis. Udvalget bør ligeledes tage ledelsens og en eventuel intern revisions perspektiver med i bedømmelsen.
Dermed afhænger samarbejdet med – og valg af – ekstern revision af:
Kemien mellem revisor, bestyrelse og direktion
Revisionsfirmaets erfaring med revision af og erklæringsopgaver om bæredygtighedsrapportering for tilsvarende virksomheder