Når du stifter et kapitalselskab, såsom et ApS, A/S eller P/S, er der en række lovkrav til den juridiske dokumentation af selskabet. Dokumentationen skal kort fortalt sikre gennemsigtigheden i danske selskaber, såsom rammerne for selskabets drift og hvem der ejer selskabet. Her kan du få et overblik over, hvilken dokumentation, du skal bruge, når du stifter et selskab.
Når du stifter et selskab, skal du oprette et stiftelsesdokument. Heri beskrives bl.a. selskabsformen, dato for stiftelse og selskabets kapital. Fordelingen af ejerskabet beskrives ligeledes i stiftelsesdokumentet.
Hvis der er flere ejere i selskabet, er det som regel en fordel at lave en ejeraftale, der regulerer forholdet mellem ejerne. Ejeraftalen giver klare retningslinjer for, hvordan ejerskabet skal fungere, og hvordan eventuelle konflikter skal håndteres.
Et kapitalselskab skal altid have vedtægter, som sætter rammerne for selskabets virke. Vedtægterne beskriver bl.a. selskabets formål, regnskabsår og hvem der kan træffe beslutninger på selskabets vegne.
Selskaber skal stiftes med en vis kapital. Kravet til kapitalens størrelse varierer afhængigt af selskabsformen, ligesom kravet om bekræftelse/godkendelse af selskabskapital også varierer. Stifter du et ApS eller A/S, skal selskabskapitalen altid godkendes af tredjepart. Kapitalen kan godkendes af en godkendt revisor, en advokat eller et pengeinstitut.
Selskabets stiftelse skal registreres i Erhvervsstyrelsens it-system senest 2 uger efter, at stiftelsesdokumentet er underskrevet. Ellers kan registreringen ikke finde sted.
Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du overvejer at starte din egen virksomhed - og mange beslutninger, du skal træffe. Det betyder, at der kan opstå en masse spørgsmål, du ønsker at få besvaret.
Vores eksperter deler derfor deres viden og giver dig gode råd om nogle af de væsentligste emner. Få inspiration og gode råd til, hvordan du starter din egen virksomhed.
Vi er din lokale revisor og rådgiver i hele Danmark. Find din lokale kontaktperson ved at vælge den by, der er tættest på dig.
Brian Rønne Nielsen