Nu kan du komme til at hæfte for andres chokoladeafgift

18/02/20

Praksisændring på vej: Du risikerer at hæfte for manglende betaling af dine kunders og leverandørers chokolade- og sukkervareafgift.

Skattestyrelsen har netop sendt et udkast til styresignal i høring, der ændrer praksis for, hvem der kan ende med regningen for manglende betaling af chokoladeafgift.

En i forvejen meget streng lovgivning og praksis, som fastslår solidarisk hæftelse for manglende betaling af chokoladeafgift ved svig og unddragelse, bliver udvidet yderligere, da solidarisk hæftelse fremover også vil gælde ved konkurs eller manglende betalingsevne. Styresignalet foreligger på nuværende tidspunkt i udkastform, men det forventes at blive endeligt og udtryk for gældende praksis i løbet af foråret.

Kan du ende med regningen?

Den nye praksis for chokoladeafgiften medfører, at handelsdrivende kan ende med afgiftsregningen, hvis deres leverandører eller kunder ikke har betalt den skyldige chokoladeafgift.

Har du fx solgt varer omfattet af chokoladeafgiften, og er køberen af partiet gået konkurs, inden virksomheden nåede at afregne afgiften, så kan du hæfte solidarisk for den manglende afgiftsbetaling.

Reglen om solidarisk hæftelse for chokoladeafgift er objektiv, hvilket betyder, at den finder anvendelse uanset, at du måtte være i god tro – dvs. undskyldelig uvidenhed – om den manglende betaling af afgift.

Hvordan skal du forholde dig til ændringen?

Det bliver fremadrettet endnu vigtigere at sikre, at fremstillere, leverandører og mellemhandlere af afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer har afregnet korrekt afgift til staten. PwC vurderer, at dette vil få en væsentlig betydning for markedet for chokolade- og sukkervarer, da der er en risiko for, at små og nyetablerede virksomheder, som leverer eller fremstiller afgiftspligtige chokolade- og sukkervarer bliver fravalgt af frygt for en eventuel solidarisk hæftelse ved manglende betalingsevne.

Hvornår gælder den nye praksis?

Styresignalet foreligger kun i udkastform med frist for bemærkninger den 3. marts 2020. Når Skattestyrelsen har behandlet de indkomne høringssvar, vil der blive udstedt et endeligt styresignal med virkning for afgiftsperioder, som udløber efter offentliggørelsen.

Hvis din virksomhed allerede har hæftet solidarisk pga. manglende betalingsevne i tidligere handelsled, vil du kunne søge om genoptagelse ved Skattestyrelsen.  Praksisændringen gælder nemlig kun fremadrettet. 

Kontakt afgiftsgruppen

Ønsker du sparring i forbindelse med den nye praksis, eller har du øvrige spørgsmål til din virksomheds afgiftshåndtering så er vi i PwC’s afgiftsgruppe klar til en uforpligtende snak. Det kan også være, at din virksomhed står med en konkret udfordring eller blot har brug for et ”sundhedstjek”.  

Kontakt os

Joan Faurskov Cordtz

Partner, leder af afgifter og told, PwC Denmark

Tlf: 5135 7562

Maria Füchsel

Senior Manager, indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 3945 3149

Følg PwC