Højesteret: RUT-bøder var ulovlige

01/12/20

Højesteret har stadfæstet, at RUT-registeret (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere) har været i strid med EU-retten. Det betyder, at manglende RUT-registreringer, som har fundet sted før sommeren 2019, ikke kan håndhæves.

Højesteret har den 30. november 2020 afsagt dom i en principiel sag om, hvorvidt det danske RUT-register har været i strid med EU-retten. 

Sagen drejer sig om et selskab, som er etableret i Polen, og som ved tre tilfælde i hhv. 2012 og 2013 ikke meddelte til RUT-registeret, at virksomheden havde udstationeret medarbejdere til Danmark. Virksomheden blev derfor idømt bøder, hvis lovlighed er blevet prøvet ved domstolene.

I byretten blev bøderne opretholdt, mens Landsretten - og nu altså også en enstemmig Højesteret - har fundet, at RUT-systemet stred mod EU-rettens regler om fri bevægelighed for tjenesteydelser. Virksomheden er derfor blevet frifundet for at skulle betale bøderne. 

Problemet har været, at oplysningerne i RUT har været offentligt tilgængelige, og dermed har den polske virksomheds konkurrenter samt dennes kunders konkurrenter kunnet følge med i, hvor og hvornår den polske virksomhed løste opgaver i Danmark. Højesteret finder, at dette går ud over, hvad der er nødvendigt for at udøve en effektiv kontrol af udstationerede medarbejderes løn- og ansættelsesvilkår i Danmark.

Allerede efter Landsrettens dom i foråret 2019 blev RUT-systemet justeret, således at oplysningerne ikke længere er offentligt tilgængelige, og daværende bødesager blev sat i bero. Det danske RUT-system har dermed levet op til EU-reglerne på dette punkt siden den 25. juni 2019.

Dommen har den konsekvens, at justeringerne fra 2019 må forventes at blive opretholdt, og såfremt man som virksomhed er blevet idømt bøder for manglende RUT-registrering for forhold, som ligger før den 25. juni 2019, bør det undersøges nærmere, om der er mulighed for at tilbagesøge bødebeløbet, da sådanne bøder har været ulovlige. Det gælder også for koncerninterne udstationeringer – eksempelvis fra et udenlandsk til et dansk søsterselskab.

RUT-registeret er en del af den danske implementering af de såkaldte EU Posting of Workers Directives, som stiller krav om, at man som udstationerende virksomhed i EU blandt andet skal give meddelelse om udstationeringen samt udpege en repræsentant. Det er ofte bødebelagt at undlade at give meddelelse. Danske virksomheder skal derfor være opmærksomme på forpligtelser, som svarer til den danske RUT-registreringsforpligtelse i andre EU-/EØS-lande. Det gælder også for helt korte forretningsrejser.

Kontakt os

Claus Høegh-Jensen

Tax Partner, PwC Denmark

Tlf: 3945 3303

Følg PwC