27/09/23
EU-Kommissionen har fremlagt en ambitiøs plan for modernisering og digitalisering af momssystemet på tværs af EU, hvilket også får konsekvenser for danske virksomheder. Forslaget går under navnet ViDA - VAT in the Digital Age. Direktivet er ikke endeligt vedtaget endnu, men når det gør, kan det få betydning for langt de fleste virksomheder i Danmark allerede fra 2024.
Direktivet har tre hovedpunkter, som behandles hver for sig:
Vi har i en serie af artikler sat fokus på, hvad den nye ViDA-lovgivning kommer til at betyde for virksomheder, der opererer i platformsøkonomien og på de nye digitale rapporteringskrav, som fremgår af VAT in the Digital Age-direktivet.
I denne artikel sætter vi fokus på, hvad det nye ViDA-forslag kommer til at betyde for e-handelsvirksomheders momsregistrering på tværs af landegrænserne i EU, herunder en udvidet OSS (One-Stop-Shop).
EU-Kommissionen sigter mod at etablere én samlet grænseoverskridende momsregistrering. Det skal ske ved at minimere antallet af påkrævede registreringer for e-handelsvirksomheder på tværs af EU-medlemslandene.
Det betyder, at forslaget ligger op til en udvidelse af det eksisterende OSS, hvor e-handelsvirksomheder, som vælger at deltage i den frivillige EU-ordning, på nuværende tidspunkt kan registrere, indberette og betale moms af sit salg til private forbrugere i hele EU, hvis transaktionen har et grænseoverskridende element over en landegrænse i EU.
Udvidelsen af den foreslåede OSS-ordning vil omfatte alle varesalg til priva-e forbrugere, herunder også:
Udvidelsen af OSS vil helt konkret betyde, at behovet for mange af momsregistreringer for e-handelsvirksomheder vil blive fjernet.
Udgangspunktet for B2B transaktioner på nuværende tidspunkt er, at de ikke er inkluderet i det nye udvidet OSS-system. Det skyldes komplekse relationer til den korrekte fradragsret og risiko for svindel. I ordningen er der dog foreslået en undtagelse, hvor B2B transaktioner er omfattet. Det gælder overførsler af egne varer på tværs af landegrænser i EU forinden salget til forbrugeren sker.
Desuden skal tiltaget med en udvidelse af OSS-ordningen forbedre og hjælpe med at overholde momsreglerne. Det skal gøres gennem indførelsen af det obligatoriske brug af OSS-ordningen for e-handelsvirksomheder, som sælger varer til private forbrugere.
I tillæg til ovenstående vil tiltaget betyde, at e-handelsvirksomheder, som sælger varer til private forbrugere, bliver ansvarlige for indkrævning af moms, uanset om de befinder sig inden for eller uden for EU.
I forslaget har EU-Kommissionen også forslået implementering af obligatorisk omvendt betalingspligt for B2B vareleverancer, hvor leverandøren ikke er momsregistreret i købers land, men sælger varer, der leveres fra et sted i købers land til købers adresse i samme land. På nuværende tidspunkt udløser ovenstående en registreringspligt i de fleste EU-lande.
De nye digitale initiativer på momsområdet stemmer godt overens med initiativerne omkring digitaliseringen af ”Den nye bogføringslov”. Allerede nu, hvor virksomhederne opstarter arbejdet med implementering af ændringer vedrørende bogføringsloven i ERP-systemerne for at være klar til ikrafttrædelsen (2024), vil det være naturligt at tænke digitaliseringen af moms ind i det omfang, det kan lade sig gøre.
Hvis du er interesseret i at høre mere om de nye regler eller ønsker en dialog om, hvordan de nye krav til momshåndtering påvirker jeres ERP-systemer samt valg af samme, står vi klar til at drøfte rækkevidden af de nye regler.
Henrik Mørk Pedersen
Gert Konggaard Jensen
Helle Riber Toftegaard
Haneen Poloz