Inden for EU/EØS-landene og Schweiz er udgangspunktet, at man som arbejdstager er socialforsikret i det land, man arbejder i (arbejdslandet). At man er omfattet af et lands regler om social sikring betyder fx at man kan gå til læge, blive behandlet på sygehuset, optjene ret til pension, modtage familieydelser, barselsdagpenge mv. i dette land.
I nogle tilfælde er man dog i stedet socialforsikret i det land, man bor i (bopælslandet). Det kan være i visse situationer, når man midlertidigt udstationeres af sin arbejdsgiver til at arbejde i et andet land. Man er som udgangspunkt også socialforsikret i bopælslandet, hvis man arbejder minimum 25% i bopælslandet. Hvis man arbejder under 25% i bopælslandet falder man dermed tilbage til udgangspunktet om social sikring i arbejdslandet.
Der skal betales socialsikringsbidrag i det land, hvor arbejdstager er socialforsikret – i Danmark ATP-bidrag, som er et fast beløb, der betales af hhv. arbejdsgiver og arbejdstager. I andre lande betales eksempelvis en procentvis andel af den samlede bruttoløn, hvilket oftest kan være et noget højere bidrag end det danske ATP-bidrag. Omkostningen i forhold til social sikring vil derfor variere alt efter, hvilket lands socialsikringssystem en arbejdstager er omfattet af.
For at gøre det lettere for virksomheder og pendlere i Øresundsregionen har der siden 2001 været en såkaldt Øresundsaftale om social sikring, der giver mulighed for, at man kan arbejde mere end 25% i bopælslandet uden at blive omfattet af social sikring i bopælslandet. Dette gælder så længe en pendler arbejder minimum 50% i arbejdslandet.
Den primære ændring i den nye Øresundsaftale om social sikring angår referenceperioden, som arbejdsfordelingen mellem Danmark og Sverige beregnes efter. Denne forlænges fra 3 måneder til 12 måneder.
Frem til den 1. maj 2024 skulle de forskellige kriterier for arbejdsfordelingen nemlig opgøres ud fra en løbende 3-måneders periode. Med den nye aftale er denne periode blevet forlænget, således at arbejdsfordelingen nu skal opgøres ud fra en 12-måneders periode.
Derved tages højde for feriebetonede sæsoner, hvor der med den gamle periode var risiko for, at man ikke opfyldte Øresundsaftalen i sådanne perioder.
Den nye Øresundsaftale skal ses i forlængelse af den for nyligt underskrevne hensigtserklæring om, at Danmark og Sverige vil opdatere den nuværende Øresundsaftale om skat. Heri lægger man blandt andet op til en tilsvarende ændring i referenceperioden gældende fra 2025. Dvs. at al lønindkomst beskattes i arbejdslandet så længe arbejdstager arbejder mindst 50% af tiden i arbejdslandet. Se PwC’s nyhed om dette her.
Som virksomhed eller pendler i Øresundsregionen er det derfor vigtigt at være opmærksom på omfanget af arbejde i hhv. Danmark og Sverige, da man som virksomhed ellers kan risikere at skulle registrere sig i et andet land foruden at blive pålagt, at skulle indeholde og betale socialsikringsbidrag i det andet land.
Har du spørgsmål til den nye Øresundsaftale eller ønsker rådgivning, så kontakt endelig din rådgiver i PwC.
Vijitha Pradeesh