Skal du betale skat af arbejdsgiverbetalt vaccination?

#
  • 25/10/24

I øjeblikket vaccineres mange mod influenza og Covid 19 – skal du betale skat, hvis det er din arbejdsgiver, der betaler? 

Modtager du arbejdsgiverbetalte sundhedsydelser, fx influenza- og/eller Covid-19 vaccinationer, så vær opmærksom på, at du som udgangspunkt skal betale skat af værdien, medmindre betingelserne for skattefrihed er opfyldt.

For vaccinationer, som er dækket gennem en arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring eller -ordning, henviser vi til PwC’s personalegodehåndbog om dette emne.

Vaccination gives som almindelig personalepleje

Vaccinationen kan være omfattet af den såkaldte ”personaleplejefritagelsesregel” og dermed skattefri, hvis vaccinationen er af en mindre værdi og er stillet til rådighed for alle virksomhedens ansatte på arbejdspladsen.

Betingelserne for, at et gode kan stilles til rådighed efter den generelle personaleplejefritagelsesregel, er som følger:

  • Godet har ikke en væsentlig økonomisk værdi
  • Godet er kun stillet til rådighed på arbejdspladsen
  • Godet tilbydes alle ansatte som led i den almindelige personalepleje

Det er vigtigt at være opmærksom på, at det er et krav, at vaccinationen foregår fysisk på arbejdspladsen. Din arbejdsgivers betaling af vaccination uden for arbejdspladsen, vil derfor som udgangspunkt udløse beskatning for dig.

Skatterådet har i en konkret afgørelse fra 2012 vurderet, at arbejdsgiverbetalt influenzavaccination kunne omfattes af personaleplejefritagelsesreglen og dermed være skattefri for medarbejderne, da vaccinationen var af mindre værdi (DKK 150 pr. medarbejder), var stillet til rådighed for virksomhedens ansatte på arbejdspladsen i arbejdstiden og blev tilbudt alle ansatte som led i den almindelige personalepleje.

Det vil dog altid være en konkret vurdering i hvert enkelte tilfælde.

Bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede eller private goder

Er der ikke mulighed for at få vaccination omfattet af den almindelige personalepleje (fx når vaccinationen gives uden for arbejdspladsen), kan vaccination muligvis tilbydes skattefrit alligevel, når den samlede værdi af de arbejdsrelaterede eller private goder ikke overstiger nogle beløbsgrænser.

Goder som arbejdsgiver i overvejende grad yder af hensyn til den ansattes arbejde, beskattes kun, hvis den samlede værdi af goderne fra en eller flere arbejdsgivere mv. overstiger et grundbeløb op 7.000 kr. (2024-niveau). Hvis godernes samlede værdi overstiger grundbeløbet på 7.000 kr., beskattes hele den samlede værdi, altså også de første 7.000 kr.

Betaler arbejdsgiver for influenza vaccinationen, er udgiften omfattet af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder på 7.000 kr., når de pågældende medarbejdere anses for at være nøglemedarbejdere, der vanskeligt kan undværes under en spidsbelastningsperiode. Det vil være en konkret vurdering, om du kan anses som en nøglemedarbejder, der vanskeligt kan undværes under en spidsbelastningsperiode. Hvis du og din arbejdsgiver er i tvivl, kan PwC hjælpe med denne vurdering.

Kan du ikke anses for at være nøglemedarbejder, anses vaccinen for at være et privat gode. I så fald er det kun skattepligtigt for dig, hvis den samlede værdi af private goder, som du modtager fra din arbejdsgiver, overstiger et grundbeløb på 1.300 kr. (2024-niveau) i samme år.

Her skal du være opmærksom på, at omkostningerne til vaccinationen skal ses i sammenhæng med øvrige mindre personalegoder, gaver mv., som du får fra din arbejdsgiver i løbet af året. Dette kunne eksempelvis være blomster, vin og chokolade, en årlig julegave på indtil 900 kr. (2024-niveau) eller nytårsgave mv. Overstiger den samlede værdi af disse goder 1.300 kr., beskattes hele værdien, (der gælder dog særlige regler for julegaver, hvis beløbet ikke overstiger 900 kr.),

Covid-19 vaccinationen

Det er ikke afklaret, om Covid-19 vaccinen kan omfattes af bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede goder på 7.000 kr. som influenzavaccinationen. Os bekendt har skattemyndighederne endnu ikke officielt taget stilling til det spørgsmål.

PwC mener, at den brede udbredelse og årlige tilbagevendelse af Covid-19, som influenza, burde tale for, at denne vaccination også kunne være omfattet af 7.000 kr. grænsen.

Hvis arbejdsgiverbetalt Covid-19 vaccination ikke kan anses som et arbejdsrelateret gode, vil det derimod betyde, at Covid-19 vaccination i stedet skal anses som et privat gode, der kun kan modtages skattefrit fra arbejdsgiveren, hvis den falder ind under 1.300 kr. grænsen for private goder.

Sådan kan vi hjælpe dig

Har I spørgsmål til den skattemæssige behandling af arbejdsgiverbetalte influenza- og Covid-19 vaccinationer eller ønsker rådgivning, så kontakt endelig din rådgiver i PwC.

Ønsker du at vide mere om beskatning af personalegoder, kan du læse mere i PwC’s publikation Personalegoder 2024.

Få seneste nyt fra PwC

Vær på forkant med nye tiltag og tendenser i erhvervslivet. Du bliver også inviteret til agendasættende events, hvor vi sammen får ny viden, perspektiver og relationer.

Publikationer og udgivelser

Seneste publikationer, analyser og undersøgelser om emner som skat, regnskab, IFRS, revision, moms, told og afgifter.

Kontakt os

Claus Høegh-Jensen

Partner, Tax, København, PwC Denmark

2366 3918

E-mail

Lasse Muff Højbjerg Jensen

Senior Manager, Tax, København, PwC Denmark

2028 0516

E-mail

Lasse Sandholdt

Senior Associate, Tax, København, PwC Denmark, PwC Denmark

6199 8117

E-mail

Følg PwC