Ydelser via it-platform anset for momsfritaget - Landsskatteretten underkender Skattestyrelsen i ny afgørelse

13/11/20

Landsskatteretten udvider med afgørelsen dansk praksis for, hvornår en it-leveret ydelse kan udgøre momsfritaget ”forvaltning” af investeringsforeninger. PwC førte sagen i Landsskatteretten.

I den konkrete sag leverede en virksomhed investorservices til investeringsforeninger gennem en it-platform. Ydelserne bestod i føring af ejerbog og hertil tilknyttede ydelser i form af generalforsamlingsservice, provisionsberegning, investorforum samt investormøder.

Landsskatteretten anså samtlige ydelser for at være selvstændige ydelser, der hver især udgør momsfritaget forvaltning af investeringsforeninger. I den forbindelse blev der særligt lagt vægt på, at udbyderen havde ansvaret for at føre ejerbogen for kunden, herunder at indhente og bearbejde data til denne. Det bemærkes, at de øvrige ydelser ligeledes blev anset for at udgøre ”forvaltning” i momsfritagelsens forstand, idet ydelserne netop knyttede sig op på data fra ejerbogen.

Landsskatteretten fastslår i afgørelsen, at en leverandør, der har ansvar for data, og leverer sine ydelser gennem en it-platform, kan være momsfritaget som forvaltning af investeringsforeninger. Landsskatteretten underkendte hermed Skattestyrelsen og udvider dermed dansk praksis.

Hvad betyder det for investeringsforeninger og leverandører til investeringsforeninger?

Afgørelsen er særligt interessant for leverandører og aftagere af ydelser, der er it-understøttet, og som anvendes til brug for ”investeringsforeninger” i momsfritagelsens forstand, hvilket omfatter bl.a. traditionelle investeringsforeninger, pensionsinstitutter, investeringsfonde, ejendomsfonde og kapitalfonde mv.

Afgørelsen er endnu ikke offentliggjort.

Vi står naturligvis gerne til rådighed for en drøftelse af, hvilken betydning afgørelsen har for din virksomhed.

Kontakt os

Anders Strandet Jepsen

Partner, PhD, leder af indirekte skatter, PwC Denmark

Tlf: 3945 3381

Maja Nyborg Hammel

Director, Financial Services Tax/VAT, PwC Denmark

Tlf: 2452 8786

Følg PwC