Høring: Nye regler på vej for vand- og spildevandsselskaber

25/04/24

Energistyrelsen har den 23. april 2024 sendt et udkast til tre nye bekendtgørelser i høring. Bekendtgørelserne følger op på den foreslåede ændring af vandsektorloven og indeholder nye regler for markedsmæssighed af vandselskabernes aftaler, deltagelse i tilknyttet virksomhed og Vandsektortilsynets virksomhed.

Bekendtgørelserne skal efter planen træde i kraft sammen med den ændrede vandsektorlov, som forventes at træde i kraft den 1. juli 2024.

Fristen for indsendelse af høringssvar er tirsdag den 14. maj 2024. Du finder materialet her.

Bekendtgørelse om markedsmæssighed af vandselskabers aftaler og om vandselskabers koncern- og interesseforbundne parter

Bekendtgørelsen er ny og fastsætter supplerende regler for kravene til markedsmæssighed af de væsentlige aftaler, som vandselskaberne indgår.

Energistyrelsen har beskrevet en væsentlig aftale, som en aftale mellem vandselskabet og koncern- eller interesseforbundne parter, medmindre aftalens økonomiske omfang er begrænset. Aftaler med eksterne parter vurderes som væsentlige, hvis det økonomiske omfang af aftalerne er stort.

Reglerne i bekendtgørelsen omfatter selskabernes dokumentationskrav, Vandsektortilsynets tilsyn med markedsmæssigheden, selskabernes oplysnings- og indberetningspligt samt Vandsektortilsynets offentliggørelse af afgørelser og orientering af kommunalbestyrelsen.

Fremover skal vandselskaberne kunne dokumentere, hvordan priser og vilkår for selskabernes væsentlige aftaler er fastsat. Det forventes, at selskaberne kan:

  1. fremvise en kopi af den skriftlige aftale
  2. beskrive den prisfastsættelsesmetode, som selskabet har valgt til at sikre aftalens markedsmæssighed (inkl. begrundelse for valget) og
  3. dokumentere, at aftalen er prisfastsat ved brug af den valgte metode.

Selskaberne skal opbevare oplysningerne i 5 år fra udgangen af det regnskabsår, hvor den enkelte aftale er udløbet.

Bekendtgørelsen fastlægger, at Vandsektortilsynets tilsyn med markedsmæssigheden af aftalerne som udgangspunkt skal baseres på den samme prisfastsættelsesmetode, som selskabet har brugt. Tilsynet kan i visse tilfælde bruge en anden metode eller fastsætte den markedsmæssige pris skønsmæssigt.

Der er lagt op til, at vandselskaberne årligt skal indsende en posteringsliste fra det foregående kalenderår. Listen skal indeholde en beskrivelse af selskabernes ind- og udbetalinger, hvem betalingerne er til eller fra samt hvad betalingen vedrører. Posteringer vedrørende forbrugerbetalinger skal ikke indberettes.

Sammen med posteringslisten skal der indsendes en oversigt over selskabernes aftaler med koncern- og interesseforbundne parter samt øvrige væsentlige aftaler med eksterne parter. Oversigten skal indeholde oplysninger om aftalernes parter, genstand og kontraktsum.

Vandsektortilsynet kan årligt bede selskaberne om at indberette ekstra oplysninger om deres aftaler. Tilsynet skal senest den 1. marts offentliggøre, hvilke ekstra oplysninger der efterspørges.

I 2024 skal oplysningerne indberettes til Vandsektortilsynet senest den 1. oktober, mens fristen fremadrettet er fastsat til den 1. juli.

De nye regler betyder, at der lander en række nye og administrativt tunge opgaver hos vandselskaberne. Derfor bør man som selskab overveje, hvilke tiltag der skal sættes i gang, for at alle processer og aftaler bliver gennemgået, så reglerne kan overholdes.

Ved manglende overholdelse af dokumentations- og indberetningskravene kan Vandsektortilsynet udstede en bødestraf til det enkelte selskab.

Bekendtgørelse om vandselskabers deltagelse i tilknyttet virksomhed

Der er tale om en justering af den nuværende bekendtgørelse, fordi Vandsektortilsynet fremover får det fulde tilsyn med reglerne for vandselskabers deltagelse i tilknyttet virksomhed.

Fremover skal vandselskaberne indberette en oversigt over de aktiviteter inden for tilknyttet virksomhed, som vandselskaberne deltager i. Oversigten sendes allerede på nuværende tidspunkt til vandselskabets revisor i forbindelse med afgivelse af revisorerklæringen om vandselskabets overholdelse af reglerne for tilknyttet virksomhed. Det nye indberetningskrav kommer derfor ikke umiddelbart til at give anledning til ekstraarbejde for vandselskaberne.

Som noget nyt indføres der også regler om, at Vandsektortilsynet skal orientere kommunalbestyrelsen, hvis tilsynet vurderer, at et selskab skal afvikle eller afstå ulovlig tilknyttet virksomhed.

Fristen for indberetning af oplysningerne til Vandsektortilsynet rykkes fra den 1. maj til den 1. juli.

Bekendtgørelse om Vandsektortilsynets virksomhed

Bekendtgørelsen erstatter den nuværende bekendtgørelse om Forsyningssekretariatets virksomhed, fordi sekretariatet efter planen skifter navn til Vandsektortilsynet.

I bekendtgørelsen fastsættes der nye regler for Vandsektortilsynets arbejde, offentliggørelse af afgørelser og orientering af kommunalbestyrelser.

Vandsektortilsynet skal udarbejde en årlig arbejdsplan, som beskriver tilsynets forventede aktiviteter i det kommende kalenderår, herunder også aktiviteter, der ligger ud over tilsynets sædvanlige opgaver.

Arbejdsplanen skal offentliggøres årligt på tilsynets hjemmeside inden udgangen af et indeværende kalenderår.

Der er også lagt op til, at Vandsektortilsynet skal offentliggøre selskabsnavne på tilsynets hjemmeside, hvis et vand- eller spildevandsselskab overtræder loven eller reglerne i den økonomiske regulering, som er udstedt på baggrund af vandsektorloven.

Hvis Vandsektortilsynet konstaterer, at et selskab har indregnet – eller planlægger at indregne – udgifter i de udmeldte takster, som ikke må takstfinansieres, skal tilsynet fremover orientere kommunalbestyrelsen. Orienteringspligten gælder også, hvis tilsynet har mistanke om, at et selskab planlægger at indregne udgifter, der ikke må takstfinansieres, i taksterne.

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med høringen eller til den økonomiske regulering af vandsektoren generelt, er du velkommen til at kontakte en af PwC’s faglige eksperter.

Kontakt os

Claus Dalager

Partner, Statsaut. revisor, Energi & Forsyning, Aarhus, PwC Denmark

4292 1969

E-mail

Thomas Riis

Partner, Statsaut. revisor, Energi & forsyning, Aarhus, PwC Denmark

2961 5910

E-mail

Andreas Albers Rasmussen

Senior Associate, Energi & forsyning, Aarhus, PwC Denmark

2913 1403

E-mail

Følg PwC