De fleste virksomheder har et forbrug af elektricitet og brændsler (fx naturgas) og betaler derfor energiafgifter. Betalingen af afgifter sker typisk via fakturaen fra forsyningsselskabet.
Energiprodukterne kan opdeles i følgende:
Brændsler er som udgangspunkt belastet med både energi- og CO2-afgift. Derudover skal der ofte betales NOX-afgift og i nogle tilfælde svovlafgift og metanafgift.
Satserne for elafgift, energi- og CO2-afgifter på de enkelte energiprodukter fremgår af bilag 6. Afgiftssatserne på svovl fremgår også af bilag 6. Afgiftssatserne på NOX af bilag 8 og afgiftssatserne på metan af bilag 9.
Afgiftssatserne bliver som udgangspunkt ændret hvert år 1. januar enten baseret på afgiftssatser fastsat i lovgivningen eller på baggrund af ændringer i nettoprisindekset.
Virksomheder, der er momsregistrerede, kan ofte få godtgjort en andel af energiafgifterne.
En del virksomheder kan også få godtgjort CO2-afgift og i visse tilfælde svovlafgift, NOX-afgift og metanafgift.
I afgiftslovene er der fire hovedbetingelser, der skal være opfyldt, for at en virksomhed kan få godtgjort energiafgiften eller en andel heraf:
Der er stor forskel på, hvor meget virksomheder kan få godtgjort i energiafgifter alt efter virksomhedens aktiviteter, hvad energien anvendes til osv. Hvor stor en andel af energiafgiften, virksomhederne kan få godtgjort, fremgår af bilag 1-5.
Det er en betingelse for at få godtgjort energiafgifter, at virksomheden er den reelle forbruger af energien, og at virksomheden afholder omkostningerne.
Energi, som ikke kan anses for at være forbrugt af virksomheden, er fx:
Det er som udgangspunkt en betingelse for at få godtgjort energiafgifter, at virksomheden har fradrag for moms. Dette skyldes, at virksomheder kan få godtgjort energiafgifter i samme omfang, som den enkelte virksomhed har fradrag for moms på fakturaen. Det vil sige, at en virksomhed med delvist fradrag for moms kan få godtgjort energiafgifter delvist.
Det er som udgangspunkt en betingelse for at få godtgjort energiafgifter, at virksomheden ikke har anvendt energien til motorbrændstof. Dette gælder alle former for motorbrændstof – også motorbrændstof, der anvendes i stationære motorer.
Virksomheder kan dog få godtgjort afgift af elektricitet, der anvendes i eldrevne motorer.
Se afsnittet ”Motorbrændstof” og ”Kraftvarmeværker og fjernvarmeværker”.
Derudover gælder der specielle regler for virksomheder inden for landbrug – herunder jordbrug, husdyrbrug, gartneri, frugtavl, skovbrug, fiskeri, dambrug eller pelsdyravl.
Se afsnittet ”Landbrug”.
Endelig gælder der særlige regler for brændstof til skibe, fly og tog.
Virksomheder kan som hovedregel ikke få godtgjort energiafgift af brændsler, der anvendes til rumvarme, opvarmning af vand eller komfortkøling. Dette gælder, uanset om energi-forbruget er baseret på olie, gas eller kul.
Den 1. januar 2021 blev det muligt for virksomheder, der anvender elektricitet til rumvarme, opvarmning af vand eller til komfortkøling, at få godtgjort elafgiften i samme omfang, som for elektricitet anvendt til andre ting. Se hvor stor en andel virksomheder kan få godtgjort i bilag 1.