Klimaforandringerne vil påvirke alle brancher og industrier, og de udgør en risiko for vores sundhed, den økonomiske vækst og for vores fødevarer, vand og sikkerhed, fx i relation til forandrede vejrforhold. De traditionelle tiltag, som skal reducere udledningen af drivhusgasser til et acceptabelt niveau, har vist sig ikke at være tilstrækkelige, og der er brug for øjeblikkelig handling, hvis vi skal afværge de værste konsekvenser af klimaforandringerne. 2020'erne er blevet udråbt til at være handlingens årti, og verdens økonomier har forpligtet sig til at være CO2-neutrale senest i 2050.
Verdens økonomiske system hviler traditionelt på en forudsætning om et forholdsvist stabilt klima, men da dette er i forandring, er det nødvendigt at forstå, hvilke faktorer der har størst betydning for jeres virksomhed eller organisation. Vi kan hjælpe jer med at identificere sådanne faktorer, udarbejde en sammenhængende strategi til at håndtere dem og derefter rådgive og hjælpe jer igennem de ofte komplekse organisationsændringer, der skal til for at få strategien implementeret.
EU har forpligtet sig til at være CO2-neutral senest i 2050. Derfor får alle virksomheder og institutioner nu et ansvar for at kende og reducere deres eget CO2-aftryk og tage de skridt, der skal til for at opnå nuludledning af CO2. Denne lovgivningsmæssige forpligtelse og andre udefrakommende faktorer som fx TCFD (Taskforce on Climate-related Financial Disclosures) gør, at reduktion af CO2-udledning nu er en strategisk prioritet i både den offentlige og private sektor.
Vi har den nødvendige tværfaglige ekspertise og kan være jeres samarbejdspartner på rejsen mod netto-nuludledning - også kendt som “Net Zero”.
Greenhouse Gas (GHG) protokollen (WRI og WBCSD, 2003) opdeler CO2-emissioner i tre kategorier af emissioner; Scope 1, 2 og 3. Scope 1 og 2 omfatter en privat eller offentlig organisations egne direkte og indirekte emissioner, mens Scope 3 omfatter de emissioner, der stammer fra værdikæden. Det vil sige alle de emissioner, der er forbundet med en organisations aktiviteter, og som ikke er omfattet af Scope 1 og 2. De indirekte emissioner, der opgøres i henhold til Scope 3, er opdelt i 15 forskellige kategorier. Kategorierne giver organisationer et systematisk rammeværk, der kan hjælpe med at organisere og rapportere på de forskellige Scope 3-emissioner i værdikæden.
Det kan være en udfordring for organisationer at identificere og opgøre deres Scope 3-emissioner og få dem kategoriseret korrekt. Det er nemlig i mange tilfælde svært at måle de indirekte emissioner, hvilket ofte har den konsekvens, at den enkelte organisation - ud fra en konservativ tilgang - etablerer beregninger, estimater og antagelser for at kunne lave transparente og retvisende opgørelser af CO2 Scope 3-emissioner.
Hør mere om Scope 3-emissioner, vores rådgivning og praktiske erfaringer på vores webinar ‘Afmystificering af Scope 3-emissioner’.
Vi ser en hurtig stigning i virksomheder og organisationer, som implementerer anbefalingerne fra TCFD (Taskforce on Climate-related Financial Disclosures). Det skyldes bl.a., at investorer og andre interessenter kræver, at virksomhederne kvantificerer og rapporterer om de påvirkninger, klimaforandringerne medfører. Der er et stigende pres fra omverdenen ift., at rapportering skal gøres obligatorisk på mange områder, og verden over bliver klimarisici en stadig vigtigere del af investeringsbeslutningen.
Virksomheder og organisationer kan drage fordel af rapportering om de økonomiske konsekvenser af klimaforandringerne, hvis de formår at bruge det i den langsigtede strategi og til at sikre, at fokus og ressourcer er rettet mod at afværge og tilpasse sig til de økonomiske, miljømæssige og sociale konsekvenser, der potentielt venter i fremtiden.
I PwC har vi de metoder og den erfaring, der skal til for at udarbejde en vurdering af omstillingen og de fysiske risici for jeres virksomhed. Vi kan hjælpe jer med at implementere TCFD-anbefalingerne – lige fra vurdering af jeres parathed til udarbejdelse af scenarieanalyser og rapportering. Vi har fokus på at indarbejde anbefalingerne i jeres kernestrategi, så I kan sikre, at hensyn til klimarisici bliver integreret i jeres beslutningsprocesser.
Biodiversitet handler om mangfoldigheden af liv på vores planet og dækker over alle levende organismer, herunder planter, dyr, insekter, bakterier mv. Siden den industrielle revolutionen har verden tabt en stor del af sin biodiversitet, og vi er allerede begyndt at se de negative konsekvenser for samfundet og for virksomheder i form af fx naturkatastrofer, mangel på naturressourcer og tab af dyrearter. Her har virksomheder spillet en stor rolle, og der stilles stadigt større krav fra virksomhedernes stakeholdere ift. at have politikker og praksisser, der adresserer de risici, der er ved tab af biodiversitet.
En virksomhed har ikke blot en mulighed for at skabe værdi for sine stakeholdere og øge sin brand value, når den har har en god biodiversitets-praksis. Biodiversitet spiller også en rolle for virksomheders fremtidige innovation, forsyningskæder og produktionsprocesser (fx ift. tilgængelighed af materiale og reducerede muligheder for produktudvikling og nye opdagelser).