Leveringsstedet er som hovedregel det land, hvor køber er etableret. Derfor vil danske virksomheder, der køber ydelser i udlandet, som udgangspunkt skulle beregne dansk moms af deres køb (omvendt betalingspligt). Den omvendte betalingspligt medfører, at sælger ikke skal afregne momsen. Derfor kan den udenlandske sælger som udgangspunkt udstede en faktura uden lokal moms. For visse specifikke ydelser vil leveringsstedet dog stadig være i sælgers land, og fakturaen vil være inklusiv udenlandsk moms, fx ydelser vedrørende fast ejendom.
Sker salget til en privat eller en ikke-afgiftspligtig virksomhed (fx et rent holdingselskab), skal sælger afregne momsen i sælgers eget land.
En i øvrigt momsfritaget virksomhed skal også anvende reglerne om omvendt betalingspligt. Det betyder, at fx en dansk bank eller forsikringsvirksomhed, der køber ydelser fra fx Tyskland, skal lade sig momsregistrere for indkøbet af ydelser fra andre lande og betale moms af købet efter reglerne om omvendt betalingspligt.
Nedenstående ydelser er omfattet af et udnyttelseskriterium, således at der alligevel ikke skal beregnes dansk moms, hvis den danske køber faktisk udnytter ydelsen uden for EU:
Hvis virksomheden anvender ydelsen i forbindelse med momspligtige aktiviteter, vil virksomheden have fuldt fradrag for momsen. Ved fuldt momsfradrag vil virkningen altså blive neutral, hvis momsen medregnes til købsmomsen i samme momsperiode, hvor momsen angives som salgsmoms.
Når danske virksomheder sælger ydelser til købere i andre lande, skal der som udgangspunkt ikke opkræves dansk moms af salget. Leveringsstedet er i det land, hvor køber er etableret.
Hovedreglen er, at der er omvendt betalingspligt (reverse charge) ved levering af ydelser til erhvervsdrivende købere i udlandet. Køber skal hermed selv afregne og betale momsen i købers land. Se afsnit om "Den nye One-Stop-Shop ordning” vedrørende særlige regler for salg af visse elektroniske ydelser til ikke-afgiftspligtige (private) personer i andre EU-lande.
Nedenstående ydelser er dog omfattet af en særordning, der gør, at leveringsstedet altid anses for at være i Danmark og ikke er omfattet af den omvendte betalingspligt. Her skal den danske sælger lægge dansk moms på fakturaen samt angive og afregne salgsmoms:
En anden undtagelse til hovedreglen er nedenstående ydelser, der er omfattet af et udnyttelseskriterium. Det indebærer, at der alligevel skal beregnes dansk moms, hvis den udenlandske køber (uden for EU) faktisk udnytter ydelsen i Danmark. Det drejer sig om følgende ydelser:
Salget af ydelser til andre EU-lande med omvendt betalingspligt skal angives til EU-salg uden moms (Listesystemet), jf. nedenfor vedrørende EU-salg uden moms (Listesystemet).
Det er et krav, at ydelser, der sælges uden moms til udlandet, faktureres med angivelse af omvendt betalingspligt fx med teksten ”omvendt betalings – reverse charge”.
Opdateret januar 2023.